Závěry Synody za Arcidiecézi olomouckou

Synodální proces vyhlášený papežem Františkem je rozdělen na několik fází. První fáze probíhá na úrovni diecézí celého světa. Výsledky jsou následně předány na národní úroveň, poté na kontinentální. Poslední fází bude biskupská synoda, která proběhne v říjnu 2023. V olomoucké arcidiecézi byla 7. května společným slavením synodality uzavřena diecézní část synodálního procesu a závěrečný dokument naleznete níže.

Syntéza diecézního procesu (Olomouc, květen 2022)

Tento dokument je výsledkem zpracování všech závěrů synodálních skupinek. V úvodní části najdeme popis metody, kterou diecézní synodální tým použil při zpracování, stejně jako několik statistických dat o synodalitě v arcidiecézi. Může vás na první pohled překvapit stručnost celého dokumentu, který čítá okolo 10 stran textu. Vzhledem k další práci na národní, kontinentální a celosvětové úrovni synody bylo nutné dodržet zadání, které omezovalo rozsah textu. Mnohé další konkrétní, praktické návrhy či myšlenky, které v závěrečné syntéze nejsou však nezůstanou stranou a budeme s nimi na úrovni arcidiecéze pracovat. Druhým překvapením pro čtenáře může být obsah závěrečné syntézy. Na počátku práce synodálních skupinek stála tzv. základní otázka: „Jak se „společné putování“, které umožňuje, aby církev hlásala evangelium v souladu se svěřeným posláním, v ní uskutečňuje právě dnes, na jejich různých úrovních (od místní po všeobecnou)? K jakým krokům nás Duch svatý vybízí, abychom byli stále více církví synodální?“ Z této základní otázky vycházelo 10 témat, která byla nabídnuta skupinkám ke společnému rozlišování a naslouchání. V závěrech, které diecézní synodální tým obdržel se těchto 10 témat objevovalo, nicméně zaznívaly konkrétní situace života církve, které skupinky otevíraly. Jelikož je úkolem syntézy, aby naslouchala rovnoměrně názorům všech bez jakéhokoli posuzování či hodnocení, je celý dokument řazen do 8 kapitol, které shrnují všechny oblasti, kterými se jednotlivé skupinky zabývaly. Tyto kapitoly vznikly touhou zachytit to o čem skupinky píší a netlačit uměle závěry skupinek do předem připravených struktur.

Jak syntézu číst?

Pro správné porozumění textu syntézy je dobré si připomenout co text chce vyjádřit a čím naopak není. Předně je text syntézy předmětem naslouchání. Ať už s názory souhlasíme nebo ne, vyjadřují výsledek rozlišování našich bratří a sester. Bylo by tedy chybou, kdybychom těmto myšlenkám nenaslouchali. Protože syntéza vznikla synodálním způsobem, bylo by vhodné ji také číst synodálním způsobem, tedy ve společenstvích, ve kterých můžeme společně rozlišovat, jak se text dotýká naší konkrétní situace. Závěrečná syntéza není pojednáním o teologických nebo pastoračních otázkách. Neobsahuje nauku církve ani není vyjádřením většinového názoru věřících. Všechny hlasy zaznívají vedle sebe a vyjadřují sny, vize, přání, dobré zkušenosti, ale i konstatování, bolesti či kritiku. Nejsou celistvým pohledem na jakoukoli otázku, ale výsledkem pozorného naslouchání, kdy tazatel může říct cokoliv.

Co dále?

Diecézní fáze synodálního procesu je sice završena, nicméně synodální způsob života církve má růst i nadále. V závěrečné syntéze mimo jiné lze nalézt konkrétní body, pro rozvoj synodality v našich farnostech a společenstvích.